Vuil spelletje?

Hoe kan het toch dat de favoriete kleinzoon van koningin Elizabeth zo de weg kwijt lijkt te zijn? Ik begrijp goed dat hij door zijn jeugd, het vroeg verliezen van zijn moeder en de grote de last die hij heeft ondervonden van de media, flink wat problemen te verwerken heeft gekregen. Hij en prins William hebben allebei geregeld gezegd dat ze daarvoor hulp hebben gezocht en ondersteuning kregen van een psycholoog. Het is fijn dat zoveel royals daar tegenwoordig zo open over zijn, dat het helemaal niet gek is om er met een professional over te praten als je er zelf niet uitkomt. Harry zal in de stoel van de psycholoog zelf ook hebben ondervonden dat het je echt kan helpen om te praten over wat er in het verleden is gebeurd. Dat zal hij in zijn jeugd niet gewend zijn geweest. De Britse koninklijke familie staat er nou eenmaal niet echt bekend om gevoelens te tonen. Zelfs niet naar elkaar, achter de paleismuren. Ik kan me daarom ook voorstellen dat veel mensen in Harry’s naaste omgeving er ook niet op hebben zitten wachten, zelfs nadat een psycholoog de prins dat wellicht geadviseerd heeft. Niet zijn drukbezette grootmoeder, toen ze nog leefde, niet zijn vader, die altijd maar druk is met zijn werk en zijn hobby’s, maar ook niet zijn oudere broer, die een streep onder het verleden lijkt te hebben gezet. En dus praat Harry nu, samen met zijn vrouw Meghan, met de hele wereld. Zij deed het al in een podcast, zijn versie van het verhaal verschijnt begin volgend jaar in ‘Spare’, zijn memoires. En samen zijn ze de afgelopen tijd gevolgd door de camera’s van streamingsdienst Netflix. Deze week verschijnt het eerste deel daarvan en ik moet zeggen, alleen al de trailers, de voorstukjes, belooft een schokkend relaas. Het interview dat ze aan Oprah Winfrey gaven, zorgde indertijd voor opschudding. Maar deze serie doet er nog een schepje bovenop en niets wordt gespaard. Harry roept dat er ‘gelekt’ is, dat er zaadjes ‘geplant’ worden voor negatieve verhalen over Harry en Meghan. De daders? De koninklijke familie zelf, zo zegt het paar. Een ‘vuil spelletje’, zegt Harry glashard. Persoonlijk heb ik het idee dat ze zélf een vuil spelletje spelen, om er zelf beter van te worden. In aanzien én financieel. Want natuurlijk doet het paar zoiets niet gratis. Naar verluidt krijgen ze er honderd miljoen dollar voor. Een exorbitant hoog bedrag. Daarvoor blijken ze bereid ver te gaan. Zoals ze altijd hebben gewaakt voor hun privacy, zoveel privébeelden zijn er al te zien in de trailer. Selfies en intieme foto’s van vroeger, in hun tijd binnen het Britse koningshuis, achter de schermen bij koninklijke optredens en hun huwelijk en zo nog veel meer. Privacy is wat hen betreft dus te koop. In de trailer wordt de kijker ook alvast een glimp gegeven van het leven van het paar. Steeds door camera’s achtervolgd. De beelden die ze daarbij echter laten zien, zijn van een grote filmpremière, waarbij als gewoonlijk vele tientallen fotografen op een kluitje staan, allemaal gericht op de rode loper waar celebrity’s én prins Harry en Meghan overheen liepen. Niet zo netjes van iemand die zelf te vuur en te zwaard fake news wil bestrijden. Harry zit daar zelfs voor in een denktank, omdat hij de ‘lawine aan desinformatie’ zo beu was. Principes verdwijnen als sneeuw voor de zon, als Netflix een cheque uitschrijft. Harry en Meghan kunnen vrijelijk praten. Een tegengeluid hoeven ze niet te verwachten. Harry zegt ook: ‘Niemand weet de volledige waarheid. Wij weten die.’ Ten minste: tegengas komt er van Britse royaltywatchers die volgens Harry van binnenuit gevoed worden. Maar de prins weet als geen ander hoe het gaat in de koninklijke familie: een reactie op hun aanvallen zullen ze officieel niet krijgen. De Windsors houden liever de vuile was binnen. Persoonlijk heb ik altijd gehoopt dat prins Harry, liefst met Meghan, weer zijn opwachting zal maken bij de familie. Zoals ook prinses Margarita weer liefdevol deel uitmaakt van de Nederlandse koninklijke familie. Maar of dat nog kan na deze Netflixserie? Oordeelt u vooral zelf!

Geef een reactie