Win-win
By
11 februari 2023

Om héél eerlijk te zijn – misschien moet ik deze droom voor u juist níet uiteen laten spatten – is het niet altijd gezellig en leuk met de Oranjes. Ook koningin Máxima heeft haar momenten dat het even te veel is voor een glimlach. Zware dagen die hun tol eisen en de sfeer minder gezellig is voor de mensen om haar heen. Momenten dat je denkt het voor altijd te hebben verbruit. Dat als blikken hadden kunnen doden, op deze plek geen column van mij had gestaan. Het zijn ook maar mensen met goede en slechte dagen. Maar koningin Máxima is er over het algemeen heel erg goed in om niets te laten merken van wat haar niet bevalt. Zoals men in 2001 al vond toen de relatie met Willem-Alexander officieel werd: zijn keuze voor Máxima zou wel eens de beste kunnen zijn geweest die hij voor het Huis van Oranje had kunnen maken. Met haar Latijns-Amerikaanse flair heeft ze het koningshuis nieuw leven ingeblazen. Máxima heeft iets wat een Mathilde van België niet heeft. Een bepaalde schwung en losheid naast elegantie. Iets wat Letizia van Spanje minder heeft: empathie en warmte. Wat ook Maria Teresa van Luxemburg heeft: meertaligheid en een Zuid-Amerikaanse komaf. In Nederland heeft ze de mensen weten te betoveren. En nu weten de eilanden dat óók weer.
Met haar kennis uit de bancaire wereld heeft ze op Aruba weer een steentje kunnen bijdragen aan ondernemers. Ze bezocht er een project van Qredits, dat kleine leningen – microkredieten – en advies aan ondernemers biedt om te kunnen groeien. Moeiteloos weet Máxima te schakelen tussen het Nederland, Engels of het Spaans, als een van de gesprekspartners zich daar beter in verstaanbaar kan maken. Op de ABC-eilanden – Aruba, Bonaire en Curaçao – wordt door de meeste mensen Papiamento gesproken, een taal die vooral Spaanse invloeden heeft. Niet verwonderlijk dat veel mensen het Spaans zich dan makkelijker hebben aangeleerd dan het Engels. En hier is Máxima in het voordeel. Zo kan ze ook Willem-Alexander, Amalia of de meegereisde staatssecretaris Alexandra van Huffelen af en toe wat bijpraten. Ook als er naar optredens wordt gekeken, tolkt Máxima naar het gezelschap waar het over gaat, zodat grapjes hen ook niet ontgaan. Máxima heeft ook de kracht dat ze over een grote trukendoos beschikt die handig is als koningin. Ze weet wat werkt qua kleding. Daar heeft ze geen stylist voor nodig. In die trukendoos zit ook een groot palet aan emoties. Met haar mimiek weet ze steeds de juiste snaar te raken. Bij rampen en op uitvaarten is het intense verdriet van haar gezicht te lezen, bij huwelijken de emotie die de liefde met zich meebrengt. En klinkt er muziek, dan gaat Máxima’s hart sneller kloppen. Als een brassband de muziek inzet van het Caribisch carnaval, kan ze niet stil blijven zitten. Haar man en dochter hebben minder last van dit gen. Maar als Máxima dan mag dansen, betovert ze iedereen. Op Aruba had een krant het erover dat er maar één iemand koningin van Aruba kan zijn. Máxima. Dat geluk hebben ze. Ze zou alleen wat vaker langs moeten komen. Want het heeft ook nog andere voordelen. Gaten in de weg worden ‘plots’ gedicht, gebouwen worden geschilderd en alles lijkt ineens te worden aangepakt. Voor de eilanden lijkt het win-win te zijn als de Oranjes op bezoek komen.

Geef een reactie