Alexia knijpt ertussenuit

Vandaag wordt prinses Alexia 18. De middelste van het gezin van het koningspaar is dan officieel volwassen. Ze is net weer terug op Paleis Huis ten Bosch, na twee jaar in Wales op school te hebben gezeten. Alexia geniet nu van de vrijheid, terug onder haar vriendinnen met wie ze een tour door Europa maakte, maar ze zal ook nog even in spanning zitten over haar toekomst. Ze weet namelijk nog niet of ze het gehaald heeft of niet. Haar toetsen zijn namelijk net als die van de anderen anoniem verstuurd naar leraren in het buitenland, zodat ook die niet weten of een prinses de examens heeft gemaakt of een willekeurig ander meisje. Dat ze met een diploma op de foto stond bij haar afzwaaiceremonie op de school, waar ook Willem-Alexander, Máxima en Ariane bij waren, wil dus niet heel veel zeggen. Het was een soort bewijs van twee jaar lang allerlei vakken te hebben gevolgd, te hebben gedebatteerd, vrijwilligerswerk te hebben gedaan. Maar ook: twee jaar de douche te hebben gedeeld met haar huisgenoten, gekookt en schoongemaakt te hebben in hun appartement en urenlang te hebben moeten blokken binnen de middeleeuwse schoolmuren. Er was natuurlijk ook een andere zijde.

Foto: Frank Ruiter. © RVD

We hebben ook – stiekem – foto’s kunnen zien van een feestende Alexia. Volgens sommigen was het rebelse karakter van de prinses de reden dat Willem-Alexander en Máxima hun dochter naar Wales ‘gestuurd’ zouden hebben. Mij is echter verzekerd dat dat niet het geval is. Sterker nog, vooral Máxima zou haar dochter wat meer vrijheid hebben gegund. Want hoeveel vrijheid heeft een prinses in Den Haag nou eigenlijk? Ik weet niet hoeveel foto’s ik in de loop der jaren van ouders heb gekregen, van de koninklijke klasgenoot van hun zoon of dochter. En het aantal verhalen over de prinsessen die moeders van hun kinderen hebben gekregen, zijn helemaal ontelbaar. De meeste gaan toch wel over Alexia. ‘De rebelse prinses’ wordt ze tot in Argentinië aan toe genoemd. Over vriendjes en geflirt, over uitgaan en sigaretten, of bijbaantjes en haar hobby’s. Ongetwijfeld vonden de ouders de verhalen spectaculairder dan Alexia’s vriendinnen en schoolgenoten. Dat besef van Alexia’s leeftijdsgenoten zal inmiddels wel wat zijn veranderd. Als ze bijvoorbeeld in Groningen wil gaan studeren – een gerucht dat al lange tijd gaat – dan zou dat natuurlijk heel wat aandacht opleveren. We zagen het al toen duidelijk werd dat Amalia in Amsterdam ging studeren. Niet voor niets dat dat pas bekend werd gemaakt nadat de inschrijvingstermijn voorbij was. Maar toen bekend werd dat ze lid zou worden van het studentencorps, zorgde dat voor extra lange rijen. Het koningshuis mag dan wel minder populair zijn onder jongeren, kunnen vertellen dat je elk weekend een biertje doet met de kroonprinses is tóch een leuk verhaal. En wie weet word je wel beste vriendinnen óf een toekomstige prins? Die droom van Amalia viel in elk geval in duigen. Een normaal studentenleven zat er voor haar niet in, mede door de ernstige bedreigingen door de georganiseerde misdaad. Gelukkig kon Willem-Alexander even later melden dat zijn andere dochters nog wél gewoon ‘fluitend door het leven’ kunnen gaan. Nou is een Amsterdams grachtenpand ook wel even andere koek dan een vesting als Paleis Huis ten Bosch of een campus in Wales. Wat is dan de beste keuze voor Alexia? Tóch naar Groningen? Van een beetje aandacht is ze niet vies, zo is wel duidelijk. Ze treedt graag op, poseert graag, staat graag in de belangstelling. Mij is ter ore gekomen dat ze misschien de droom van oudste zus Amalia gaat najagen. Een jaar ertussenuit. Dat tussenjaar van Amalia viel in duigen. Ze wilde toen ‘gave stages’ in binnen- en buitenland doen en gaan reizen. De uitwerking viel wat tegen, omdat corona roet in het eten gooide. Voor haar ontwikkeling zou het goed zijn, een jaar onder de radar, buiten de priemende Nederlandse ogen. Van de andere kant: ik denk dat velen met mij ook nieuwsgierig zijn als buitenlandse media haar tóch spotten, zoals toen ze rond oud en nieuw in een club in Buenos Aires de bloemetjes buiten zette…

Geef een reactie