Doe het voor Granny

Column – Rick Evers

Voor ‘Granny’

Alsof de tijd een paar jaar had stilgestaan. De twee prinselijke broers William en Harry waren jarenlang maatjes door dik en dun. Toen Kate erbij kwam was het steeds de vraag wie nou eigenlijk het derde wiel aan de wagen was. En toen kwam Meghan. Dat was het punt waarop alles veranderde. Anno nu bewandelen de twee broers hun eigen pad. William en Kate zien hun toekomst in het Verenigd Koninkrijk, waar ze nu eerstvolgende zijn voor de troon. Harry en Meghan kozen ervoor liefdadigheid en commerciële klussen te combineren als een soort freelance royals vanuit Amerika. Tussen de regels door klinkt er alleen nog maar onweer tussen de twee koppels. Tot afgelopen weekend. Een appje van William naar Harry kwam als een vredesduif binnen op de telefoon van zijn broertje. Prins William stelde zijn broer voor om de bloemenzee bij Windsor Castle te gaan bekijken, neergelegd door de vele mensen die Elizabeth en haar familie een warm hart toedragen. Harry en William zijn per slot praktisch buren: William en Kate wonen tegenwoordig in Adelaide Cottage op het terrein van Windsor Castle en Harry en Meghan hebben tijdelijk weer intrek genomen in Frogmore Cottage, op zo’n 10 minuten lopen van elkaar. Toepasselijk, het wandelpad tussen hun huizen is ook nog eens vernoemd naar hun grootmoeder Elizabeth: The Queen Elizabeth Walk. De twee broers zijn diepbedroefd om het overlijden van hun dierbare ‘Grannie’, zoals prins William de overleden vorstin in een statement noemt. Hoe de wereld ook kijkt naar de grote Elizabeth, de twee broers verloren vooral hun grootmoeder. ‘Ik heb tot in mijn vijfde decennium het geluk gehad van de wijsheid en geruststelling van de koningin. Mijn vrouw heeft twintig jaar haar begeleiding en steun gehad. Mijn drie kinderen konden vakanties met haar doorbrengen en herinneringen maken die hun hele leven meegaan,’ zegt William. ‘Granny,’ schrijft prins Harry, ‘hoewel dit laatste afscheid ons grote droefheid brengt, ben ik voor altijd dankbaar voor al onze eerste keren – vanaf mijn vroegste jeugdherinneringen met u, tot de eerste keer dat ik u ontmoette als mijn opperbevelhebber, tot het eerste moment dat u mijn lieve vrouw ontmoette en uw geliefde achterkleinkinderen omhelsde.’ Harry belooft al die momenten te koesteren. ‘Wat de eerste keren betreft, gaan we nu mijn vader eren in zijn nieuwe rol als koning Charles III.’ Opzienbarend, want het is amper twee weken geleden dat Meghan in een interview nog vertelde dat Harry in de afgelopen jaren zijn vader is verloren. Ze doelde daarmee zonder twijfel op de familieruzie die is ontstaan door de wijze waarop zij en Harry het koningshuis verlieten. Van een vaderrol was geen sprake meer voor Harry en Meghan. Zelf had Meghan haar vader al eerder buitenspel gezet, omdat die zijn (en haar) ziel en zaligheid in de pers verkocht. De kersverse koning zocht publiekelijk, in wat de geschiedenisboeken in zal gaan als zijn eerste toespraak als staatshoofd, al direct toenadering. ‘Ik wil ook mijn liefde uiten voor Harry en Meghan terwijl ze hun leven in het buitenland blijven opbouwen.’ Of het contact nu echt een stijgende lijn zal krijgen, moet de toekomst uitwijzen. Op en rond de uitvaart zullen de twee broers weer in dezelfde ruimtes zijn. Na hun wandeling bij de bloemenzee stapten ze zelfs met zijn vieren in dezelfde auto, met William achter het stuur. Want zo is de situatie nu wel: de broers waren al nooit gelijken, maar William is nu officieel de Prins van Wales. En Kate draagt nu de titel die hun moeder vroeger droeg, Prinses van Wales. Meghan heeft al vaker laten blijken dat ze moeite heeft met alle protocol. Andersom zullen William en Kate moeite hebben met de commerciële plannen van Harry en Meghan. In haar podcast komt Meghan steeds met nieuwe onthullingen en Harry belooft eind dit jaar met een boek te komen met zijn ware verhaal. Hoe kunnen de twee broers hiermee ooit nog op dezelfde golflengte komen? Misschien moeten ze de komende week maar eens vaak, met elkaar, die Queen Elizabeth Walk aflopen om tot bezinning te komen. Hun grootmoeder zou niets liever willen.

 

 

Deze column verscheen eerder in Weekend

 

Geef een reactie