Prinsessen opofferen

Ik zie het al hélemaal voor me. Er staat iets negatiefs over koningin Máxima op de website van een grote krant. ‘Ondanks crisis: Máxima spendeerde dit jaar ruim twee ton aan haar kleding’. Paleis Noordeinde in rep en roer. Er wordt een crisisberaad met alle adviseurs belegd. ‘Hoe kunnen we dit laten verdwijnen?’ zegt een medewerker met de handen in het haar. Een ander wordt stil, grijpt zijn telefoon en tikt er lustig op los. ‘Opgelost’, roept ze triomfantelijk in de vergaderkamer van het paleis. Binnen een half uur ziet een aantal medewerkers een melding op hun telefoon. RTL Boulevard komt met groot nieuws: prinses Laurentien drijft een wig binnen de Oranjes. De vrouw van prins Constantijn heeft achter de schermen nare uitlatingen gedaan naar haar schoonzus Máxima en personeel geprobeerd op te zetten tegen de koningin. Al gauw wordt het nieuws door ander media overgenomen en is het het gesprek van de dag in Nederland. Arme Máxima. En niemand die het nog heeft over dat immense bedrag dat ze aan kleding heeft uitgegeven.

 

Dit alles is niet gebeurd en het lijkt me ook nooit voor te gaan komen bij de Oranjes. Het zou reuze spannend zijn, maar ondenkbaar dat het personeel van het paleis zoiets zou doen. In Engeland is het blijkbaar aan de orde van de dag. Harry is ervan overtuigd dat het personeel dat hij deelde met William meerdere malen partij heeft gekozen. Vooral Meghan werd geregeld voor de bus gegooid om Kate er beter uit te laten komen. Niet voor niets dat de twee broers er uiteindelijk voor hebben gekozen om hun hofhoudingen te scheiden. Ze hadden dit spelletje al vaker gezien, toen ze nog onder het kantoor van hun vader vielen. Communicatiemedewerkers lekten over andere familieleden naar de roddelpers, om zo hun eigen royal te beschermen. Harry en William zwoeren dat zij nooit aan zoiets zouden meedoen. En toch gebeurde het. Vlak voor Harry en Meghan uit het systeem stapten, hadden zij een apart kantoor vanuit Buckingham Palace. Daarvandaan werd door een ander kantoor de communicatie gedaan over koningin Elizabeth en de monarchie als geheel. Zij hadden de leiding. Maar Clarence House – als hoofdkwartier van Charles – en Kensington Palace namens William hielden er hun eigen communicatiestrategie op na. Nét even de ander voor zijn. Nét even de ander overschaduwen. Of nét even de ander een duwtje uitdelen, zoals nu blijkt. In België is het ook lang een zootje geweest. Dan kwam oud-koning Albert ineens met een tv-interview over zijn tijd als staatshoofd, pensioen en de moeilijkheden in het huwelijk. Wist Filip, als staats- én familiehoofd, helemaal niets van af. Het paleis wist niet wat te doen. Of koningin Paola, die eigenhandig met een statement naar een persbureau ging om te vertellen hoe kwetsbaar haar zoon Laurent was. En diezelfde Laurent, die niet gestoord door het paleisprotocol altijd zijn eigen gang ging. Politieke uitspraken, opmerkelijke reizen en gedoe rondom zijn staatstoelage. Journalisten hoeven niet naar het paleis te bellen voor een reactie, maar bellen de prins gewoon op zijn gsm, desnoods terwijl hij op het podium zit op de nationale feestdag. Bij ons gaat het anders. Ja, ook in ons koningshuis zijn er meerdere eilandjes. Allereerst het koninklijk gezin met prinses Beatrix, dan Huis Het Loo in Apeldoorn waar Pieter en Margriet hun hofhouding bestieren, maar ook Constantijn en Laurentien en hun personeel, die als een moderne prins en prinses werken zoals Harry en Meghan misschien ook voor ogen hadden. En dan zijn er nog al die andere prinsen en prinsessen die ook bij tijd en wijle in de media komen. Maar bij de Oranjes is er één echt kanaal, dat niet vanuit het paleis wordt aangestuurd, maar door de RVD bij het ministerie van Algemene Zaken. Daarin is ons koningshuis anders dan alle andere. Het zorgt absoluut voor minder sappige verhalen, maar het lijkt een verstandige beslissing te zijn geweest.

Geef een reactie