Onsportieve Harry-schopper
22 februari 2020

Beste minister, 

Na een paar jaar voor je gewerkt te hebben als Senior Ambtenaar, wil ik voortaan op een andere manier mijn geld gaan verdienen. Ik hoop dat je begrijpt dat ik mijn zakenreizen op jullie kosten, als Senior Ambtenaar, wel zal blijven maken. Daarbuiten wil ik ook als Senior Ambtenaar van het Ministerie bekend blijven staan, misschien af en toe voor jullie nog een klusje doen, maar met name búiten ons beleidsterrein op andere plekken mijn geld verdienen, zonder jullie bemoeienis. Ook graag zonder de PR- en Communicatie-afdeling van het Ministerie. Het lijkt me een goed idee om zelf te bepalen wie ik uitnodig, welke journalisten bijvoorbeeld, zonder daarbij te hoeven letten op het recht op vrije nieuwsgaring of vrijheid van meningsuiting. Hopelijk kun je snel je akkoord geven, want ik laat het de wereld over een paar dagen weten.


Groetjes, Harry

Het klinkt redelijk bizar toch, als deze Haagse Harry zo’n brief naar zijn hoogste baas stuurt?  Natuurlijk kun je niet en/en. Je neemt ontslag en kiest voor wat anders, maar al je voordelen aan werken bij de baas verlies je dan. Alleen die bewuste Harry, die tot voor kort in Windsor woonde, denkt dat het logisch is. Hij was van plan ‘Royal’ te blijven, hij had als verdienmodel ‘Sussex Royal’ onder meer als merknaam laten vastleggen. Nu heeft hij samen met Meghan een lijst met repliek op zijn website opgesteld, met een hoge zuurgraad van hun ongenoegen. Onder meer over het feit dat hij en Meghan hun predicaat van ‘Koninklijke Hoogheid’ niet meer actief zullen gebruiken (maar ho even, ‘formeel blijft het Zijne Koninklijke Hoogheid de Hertog van Sussex en Hare Koninklijke Hoogheid de Hertogin van Sussex’, schrijven ze duidelijk op hun website) en ook de term Royal voortaan achterwege laten. ‘Oké,’ lijkt de ambtenaar te zeggen, ‘dan gebruik ik de naam van het Ministerie niet, ook al heb jij er alleen in ons eigen land recht op, en daarbuiten niet. Dus mag ik die naam wel gebruiken. Maar dat respecteer ik. Maar ik wil het wel even specifiek benoemen. Naar jou, en naar de buitenwereld die dit leest.’ Letterlijk op hun site: ‘Ook al is er buiten het Verenigd Koninkrijk geen juridische grond over het gebruik van het woord Royal’. Nog even een steek onder water van het paar naar de Koningin.

Als je niets met de waarden hebt van het Britse Koningshuis, zoals Harry en Meghan laten blijken, waarom zou je dan zo krampachtig vast willen blijven houden aan de bijbehorende titels en privileges? Wat mij betreft zijn Harry en Meghan erg onsportieve verliezers. En bovendien zeer respectloos. Het is niet alleen de grootmoeder van Harry tegen wie lijnrecht in wordt gegaan, een dame van bijna 94. Ze zit ook nog eens al 68 (!) jaar in haar functie, nog altijd stevig in het zadel. Het ambt van Koningin, waarvan de meest voorname taak is de monarchie van generatie op generatie ongeschonden over te dragen. Daarbij kun je herrieschoppers als Harry – Harry-schoppers – toch beter kwijt dan rijk zijn?