Waar was Amalia?
23 augustus 2019

Vooraf had ik me nog afgevraagd wie erbij zouden zijn: krijgen we voor het eerst de vijf kleinkinderen van prinses Christina te zien? Dat bleek niet zo. Maar dat de drie koningsdochters in Griekenland achter zouden blijven, had ik niet verwacht. Toegegeven, het zou voor hen puur een beleefdheidsbezoek zijn, naar de uitvaart van oma’s zus. De prinsessen zagen haar niet al te vaak, omdat ze vooral in het buitenland verbleef. En natuurlijk, het is zomervakantie en die is heilig voor de Oranjes. Dat laat ook de baard van Willem-Alexander zien, die ritueel pas voorafgaand aan de eerste werkdag weer afgeschoren wordt. Was die vakantie de reden dat de drie prinsessen op het vakantieadres waren achtergebleven? Amalia, Alexia en Ariane hadden nog een week relaxen voor de boeg. Zoals Willem-Alexander tijdens de zomerfotosessie zei, mogen er ook geregeld vrienden van de prinsessen mee naar het Griekse vakantiehuis. De dochters, 15, 14 en 12 jaar, zullen daar het hele schooljaar naar uitgekeken hebben, chillen met hun vriendinnen aan het zwembad. En Willem-Alexander en Máxima zullen zich hebben gerealiseerd dat hun meiden hun portie uitvaarten voor lange tijd wel hebben gehad. Eerst zagen ze van nabij hoe hun oom Friso in coma raakte en uiteindelijk overleed. Het grote verdriet van hun tante Mabel, hun oma Beatrix en vooral ook bij hun eigen vader is nog altijd aanwezig. Vervolgens ging het slecht met hun opa, Jorge Zorreguieta. Nadat hij was overleden, vloog de koning met zijn dochters halsoverkop naar Argentinië voor de uitvaart. En vorige zomer kregen Amalia, Alexia en Ariane te horen dat hun liefste tante was overleden: Máxima’s zus Ines. Heel wat tranen hebben er gevloeid. Misschien zou het voor de buitenwereld logisch zijn geweest als op zijn minst Amalia meekwam met haar ouders voor de uitvaart van haar oudtante. Maar behalve de toekomstige koningin is ze ook de oudste zus, die er voor haar eigen zusjes moest zijn in Griekenland.