Waar mag ik roken?

on

In gesprek met koningin en prins-gemaal, februari 2015.
In gesprek met koningin en prins-gemaal, februari 2015.
Het stond nooit echt op mijn verlanglijst. Daar was ik misschien toch te realistisch voor. Natuurlijk hoop ik ook ooit nog op een ontspannen gesprek met prinses Beatrix. Een paar uur lang, thuis op Drakensteyn. Urenlang herinneringen ophalen met een doosje wijn uit de kelder. Ik zou er zelfs voor gaan roken, als ze het me zou aanbieden. Maar realistisch is het niet. Een gesprek met koningin Margrethe leek dat ook niet te zijn. Maar daar had ik ook nooit over gedroomd, of serieus aan gedacht. Tot koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar Denemarken zouden gaan voor een staatsbezoek. Zijn peettante Margrethe heeft de goede gewoonte om een tijdje voor het ontvangende bezoek een aantal journalisten van het betreffende land alvast te ontvangen. Schermafbeelding 2015-10-06 om 23.23.06Kunnen ze de mensen thuis alvast opwarmen. Nou niet geschoten is altijd mis, dacht ik, en ik schreef de Nederlandse Ambassade in Kopenhagen en het paleis aldaar.

En een paar maanden daarna is het zover. Met een select gezelschap collega’s mag ik naar Denemarken vliegen. Eerst krijgen we wat highlights van het staatsbezoek aan het gelukkigste land ter wereld voorgeschoteld, daarna gaan we naar Fredensborg, een plaatsje op zo’n drie kwartier van de hoofdstad. Het is behoorlijk fris bij Paleis Fredensborg, maar de zenuwen warmen me toch wel wat op. Een apart idee dat het koningspaar hier over een tijdje te gast is en zelfs zal overnachten. Niet op het paleis in hartje Kopenhagen, maar hier in het familieverblijf, waar ook de kerst met familie wordt doorgebracht. Het grote paleizencomplex, waar de koningin normaal in dit seizoen resideert, wordt namelijk verbouwd. Kneuterig via de achterdeur gaan we het paleis in. Geen groot beveiligingsapparaat, al kom je ook weer niet zomaar binnen. Je zou sowieso de weg kwijtraken.

De auto van koningin Margrethe, zegt het kussen.
De auto van koningin Margrethe, zegt het kussen.

Vlak voor de achterdeur staat de auto voor koningin Margrethe en haar man Henrik klaar, de kussentjes met hun monogram op de hoedenplank. Binnen is het, onderweg naar de tussenstop, een rondleiding in sneltreinvaart. Fantastisch om te zien, maar een gids is er niet bij. Even met je ogen knipperen, ja, daar staat een eenhoorn. De dienstdoende lakei merkt droog op dat de man van Margrethe het beest zelf heeft geschoten. Enfin. We worden naar een kamertje geleid waar we onze jassen en andere spullen achter moeten laten. De hoeveelheid asbakken, in dit kamertje, maar ook op de route, is opvallend. Ik herinner me ineens wat koningin Margrethe ooit zei om haar rookgedrag goed te praten. ‘Ik rook slechts waar een asbak staat’. Conclusie: overal dus. Want ook in de zaal waar we uiteindelijk nog vijfentwintig minuten moeten wachten op de komst van Hare Majesteit en Zijne Koninklijke Hoogheid, ontbreken de asbakken niet. En toch stinkt het hier niet.

Genoeg tijd om eens rond te kijken.

Asbak links, asbak rechts.
Asbak links, asbak rechts.
Het is toch wel anders dan wat we in Nederland hebben. Het is groots, maar tegelijkertijd heeft het iets kneuterigs, iets heel huiselijks. Iets wat zo óngelooflijk aandoet als het thuis van een échte koningin. Wat heel bijzonder is, zijn de inscripties op de ramen.

Beatrix en Claus waren hier ook.
Als Koninklijke graffiti, met diamant vastgelegd: Beatrix en Claus waren hier ook.

Lillibeth en Philip, Winston Churchill, Beatrix en Claus. Als ze er eenmaal is, vertelt ze honderduit over deze fantastische traditie, die in de tijd van haar overgrootvader in het leven is geroepen in dit paleis. De handtekeningen van Willem-Alexander en Máxima zullen binnenkort de nieuwste aanwinsten zijn.

Wat koningin Margrethe te vertellen heeft over petekind Willem-Alexander? Je leest het in Vorsten, editie 4 2015. Ook over Henrik, die zijn ongenoegen uit. Hij had koning moeten zijn. Vindt hijzelf.

 

Groeten,

hand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *