Video’s

Als voorbereiding op de grote staatsbezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland openen koning Willem-Alexander en koningin Máxima samen een tentoonstelling in het Aboriginal Art Museum in Utrecht.

 

Prinsjesdag 2016

 

De voorbereidingen voor Prinsjesdag. Wie is de standin van Willem-Alexander om de Troonrede voor te lezen, wie mag er nou eigenlijk nog meer op die troon? En wat gebeurt er op de Koninklijke Stallen?

 

Je zou maar graaf zijn, nazaat van een van de beste vrienden van Willem van Oranje, een immmens landgoed met sprookjeskasteel, maar je vrouw is bij je weggelopen en er is geen opvolger in zicht. Ik ging langs bij Graaf John van Marnix van Sint Aldegonde.

 

Koningshuizen zijn een wat ouderwets instituut, maar allemaal zijn ze best bij de tijd. De mooiste, ontroerendste en intiemste dingen delen ze via social media. Ik zet een aantal bijzondere en bizarre tweets, posts en updates op een rij.

 

In het RTL Nieuws zei ik – tegen het zere been van sommigen – dat Paleis Noordeinde klein en kneuterig is. Ik heb het geweten, zelfs in Late Night was men verontwaardigd. Toch liet ik samen met mijn Vlaamse collega Wim Dehandschutter zien dat het werkpaleis veel groter had kunnen zijn. Op bezoek in het paleis in Brussel

 

Heel even opende Paleis Noordeinde de deuren. Vier zaterdagen mochten bezoekers naar binnen om met eigen ogen in het werkpaleis van het koningspaar te komen. Ik nam kort daarvoor al een kijkje en neem je mee binnen de paleispoort die anders zo gesloten blijft.

 

Borrelen met de koning? Het hoort bij het vak. Ook al bleef het bij een glas bruisend water, het blijft bijzonder om ten paleize je werkweek af te sluiten in aanwezigheid van Willem-Alexander. De laatste tijd laat de koning steeds meer mensen toe in zijn paleizen.

 

Naar het uiterste zuiden van België rijden? Dat zie je me niet snel doen. Maar voor sommige mensen doe je zoiets direct. Zoals voor Edouard Vermeulen, de man achter modehuis NATAN. De bekende couturier van onder andere de koninginnen Máxima en Mathilde opende in Ieper zijn eigen tentoonstelling.

 

Elk half jaar brengt het koningspaar een streekbezoek ergens in eigen land. In juni was Noordwest-Friesland aan de beurt. In sneltreinvaart trok de koninklijke colonne door de gemeenten Het Bildt, Menameradiel, Franekeradeel en Harlingen.

 

Geboortes, dopen, huwelijken, inhuldigingen en uitvaarten zijn de hoogtijdagen binnen de monarchieën. Ze komen dan ook niet elke dag voor. Dit keer was het prins Carl Philip van Zweden die het ja-woord aan zijn Sofia ging geven. Toute royale trok aan mijn lens voorbij in zomers Stockholm.

 

Heel bijzonder is het om de Oranjezaal te mogen bezoeken. Er werd digitaal gevochten om kaartjes, want het was een unieke kans. Ik mocht de deuren sluiten na de laatste bezoekers, voordat de jarenlange verbouwing van Paleis Huis ten Bosch zou gaan beginnen.